"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

вторник, 14 май 2013 г.

ИНФЛАЦИЯ НА ЧУВСТВАТА - ПРЕМИЕРА





Българска
Първо издание

Отговорен редактор Красимир Гетов
Редактор Димитър Милов
Коректор Дора Томова
Художествено оформление и предпечат Георги Нончев
Проект и идея за корица Добромир Славчев
Художник  Един Вид Луд
Екслибрис Христо Михайлов
Фотограф Вихра Бобчева

Формат 84/108/32 Печатни коли 9

Сиела Норма АД

Печат: АСИ ПРИНТ






(14.05.2013 - Варна)
Вчера във Фестивалния и конгресен център – Варна, се състоя официалното представяне на стихосбирката Инфлация на чувствата.


В уютната обстановка на кафе-книжарница Сиела варненската публика имаше удоволствието за първи път да чуе избрани стихове от любовната лирика на Добромир Славчев, интерпретирана с много чувство и сърдечна топлота от официалните гости и участници в събитието в лицето на актрисата Мая Новоселска, актьорът Вели Чаушев, поетът Димитър Милов и дъщерята на автора Живеслава .

Водещата Виолета Тончева припомни на присъстващите гости и приятели, освен задължителната в подобни случаи биография на автора, но и за осъществените от него, интересни проекти и събития, които заемат своето особено място в културния живот на морската столица. Тя уточни, че до момента на литературния си дебют той е проявявал определено подчертан интерес предимно към визуалните изкуства предимно чрез Алфа Арт Галерия – Център за популяризиране на българското изкуство, създаден лично от него. Организира, може би, и единствените в света авио-аукциони, по време на презокеански полети, където отново представя произведения само на български художници. Ракурсът на неговите проекти винаги се е отличавал с оригиналност и типична за него креативност, а ролята на приемствеността при поколенията е задължително основополагаща. Добромир Славчев е продуцент и на първите аукциони в телевизионния ни ефир.


Снимка: Жоро Нончев
Дебютната му стихосбирка Инфлация на чувствата не само ни среща с творчеството на един самороден талант, в чието съзнание бушува истински вулкан от страсти, но и с автор, способен на един прецизен и хирургически точен самоанализ. Емоционалността, жаждата за живот, неизтощимата енергия и, естествено, изгарящото чувство на любовта са органично вплетени в тази чувствена лирика, компенсирайки изцяло с искреността си евентуалните критични забележки от страна на специалистите, касаещи съвършенството на стиховете му. Искреност, която достойно замества елитарната изтънченост и сдържаност, напоследък така характерна за жанра. 

Когато си безумно сам
и никой не те чува,
и в теб надежда няма грам,
която да сънуваш.
Когато болката е тук,
не иска да си ходи
и в теб един неистов звук
като призрак броди.
Когато няма път пред теб,
а само преспи има,
и вятър бръснещ и свиреп
в душата всява зима.
Когато хорските очи
като стрелички стрелят
и в тебе всичко се смрачи,
когато те уцелят.
Тогава се усещам в плен
и вдигам глас до Бога.
Бих искал аз да съм смирен,
но никога не мога!

Снимка: Жоро Нончев
На добър час, поете!

4 коментара:

  1. Присътвах на тази премиера. Останах изключително приятно изнедана от участието на такива големи имена в нея като Вели Чаушев, Мая Новоселска и поета Димитър Милов. А момента на изненада беше още по-голям, когато чух и стиховете. Невероятни са. Радващо е да има повече такива книги с точно с такава поезия.Тази стихосбирката, лично мен ме впечатли. Поезията в нея е лишена от всякаква помпозност, внушава истински чувства. Притежава изключителна богата образност и запомнящи се метафори.Поздравляния за издателството. Поздрвления и за нейният автор.Очарована съм!

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятно чувствени стихове.Изключително присъствие на прекрасна поезия и във втората стихосбирка.

    ОтговорИзтриване
  3. Тази книга ме разплака. Прекрасна поезия.

    ОтговорИзтриване
  4. Великолепен автор ! А "Луди разкази" са направо върхът.Истински празник на словото е тази книга.

    ОтговорИзтриване