"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

вторник, 28 февруари 2012 г.

"КАИН ОБЕЗГЛАВЯВА АВЕЛ" - РЕСТАВРИРАНА УСПЕШНО

„Каин обезглавява Авел” - 1609
(Петер Паул Рубенс)
Наскоро реставрираният шедьовър „Каин обезглавява Авел” от Петер Паул Рубенс вече е върнат и е на разположение на посетителите в галерия Корталд (Courtauld), Лондон.

Великолепната живопис, смятана за един от най-важните в колекцията от световна класа на галерията от творби на Рубенс е била възстановена като част от амбициозната програма на Банк ъф Америка. Внушителният проект, който засяга пряко запазването на ценни произведения на изкуството от световния фонд за бъдещите поколения бе стартиран през 2010 година.

Фламандският майстор П. П. Рубенс (1577-1640) е несъмнено един от най вълнуващите и експлозивни артистични таланти на ранната модерна Европа. Неговите енергични композиции като „Каин обезглавява Авел”, оказват силно влияние не само върху съвременниците му, но и на бъдещите поколения художници. Трябва да имаме предвид, че тук става въпрос за едно от първите произведения на Рубенс, изпълнено с артистична зрялост, което представлява ключов момент в началото на кариерата му. Това съвсем не е случайно, защото „Каин обезглавява Авел” е рисувана около 1609 г., малко след като той се върнал в родния си град Антверпен, след като години е живял и работил в Испания и Италия.

Динамичния състав и мощното изобразяване на известната сцена от Стария завет демонстрират не само забележителната, но и зряла виртуозност на художника в изобразяването на плътта и мускулатурата. От друга страна, самото насилие, залегнало като сюжет на прекрасната композиция, подчертава чрез естественото си противопоставяне красотата на Авеловото тяло, изваяно от майсторската ръка на именития холандец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар