"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

вторник, 24 декември 2013 г.

ТОВА, КОЕТО ИСКАМ ЗА КОЛЕДА

Весела Коледа и щастлива Нова година!

Ако имах силата да сбъдна точно това, което искам за следващата Коледа, е да си пожелая всички царе и императори подадат оставка и да дадат възможност на хората да се управляват сами.

Бих искал всички благородници да се откажат от титлите си и да дадат земите си обратно на хората. Бих искал папата да свали тиарата си, свещените одежди и да признае, че дейността му всъщност не е насочена към Бога, че не е непогрешим, а е просто един обикновен италианец. Бих искал всички кардинали, архиепископи, епископи, свещеници и духовници да признаят, че те всъщност не знаят нищо за теологията, нищо за ада или рая, нищо за съдбата на човешкия род, нищо за дяволи или призраци, богове или ангели. Бих искал да мога да им каже, че отсега нататък всичките им „стада” ще започнат да мислят самостоятелно за да си останат мъжете мъжествени, а жените женствени; да направят всичко, което е по силите им, за могат да открият на всички слънцето на човешкото щастие.

Бих искал всички професори в колежите, всички учители в училищата от всякакъв вид, включително и тези в неделните, да заявят, че ще преподават само това, което знаят, че няма да пробутват предположения, които да демонстрират като истини.

Бих искал да видя как всички политици ще се превърнат държавници, които ще мислят за хората, желаейки да направят своята страна велика и свободна, в човеци, които се грижат повече за общественото благо отколкото за личната изгода, мъже, които ще копнеят да бъдат от полза.

Бих искал да видя всички редактори на вестници и списания да се съгласяват да отпечатват само истината и нищо друго освен истината, за да се избегнат всички клевети и неверни данни и да оставят частният живот на хората на хората на мира.

Бих искал не само пиянството, но и сухия режим да бъдат премахнати.

Бих искал да видя премахнато телесното наказание във всяка къща, във всяко училище, във всеки един приют, поправителен дом и затвор. Жестокостта втвърдява и деградира, добротата поправя и облагородява.

Бих искал да видя милионерите да се обединяват и формират публичен фонд за обществено благо и подпомагане.

Бих искал да видя справедливо разпределение на печалбите между капитала и труда, така че беднякът може да спести достатъчно, за да изкара спокойно до края на живота си.

Бих искал да видя международен съд, в който публично да се уреждат споровете между нациите, така че армии да могат да бъдат разпуснати и големите флоти с право да ръждясват и гният поради съвършения мир.

Бих искал да видя целия свят свободен, без несправедливост, освободен от суеверията.

Това ще ми стигне до следващата Коледа. Следващата Коледа, май ще поискам повече.

                              
„Арена”, Бостън, Декември 1897

Робърт Грийн Ингерсол

Няма коментари:

Публикуване на коментар