"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

неделя, 7 ноември 2010 г.

УНИКАЛНИЯТ ХЕЛИКС БРИДЖ



Заслужена награда в категорията транспорт на WAF 2010 бе присъдена на осъществения в Сингапур проект на КОКС РАЙНЕР - АРХИТЕКТИ от Брисбейн, Австралия. Мостът е уникален по своята структура и форма тъй като е проектиран да отговаря на определени нестандартни условия. Построен е на широкото място между река Сингапур и Марина Бей – обширно вътрешно пристанище, където сега е съсредоточена по-голямата част от града.


Идеята е породена от желанието с плавна дъга да се извие моста така, че да слезе удобно до нивото на алеите за разходка намиращи се от двете му страни. Тази арка има и допълнителна задача да отдалечи моста на пешеходците от този за транспортните средства, който също е проектиран от споменатия австралийски екип. Така връзката между двата моста остава само в средната им част.

Елегантната тръбна конструкция на Хеликс Бридж
Изискванията към моста Хеликс включвали вградени навеси и козирки като защита от тропическия климат. Желанието да се използва тръбна кръстосана конструкция, която позволява на покривните сегменти и платното да се интегрират произлиза именно от това изискване. Екипът е открил, че двойната спирална конструкция ще намали пет пъти количеството на употребената стомана в сравнение с конвенционалните ферми и трегери. Изпълнителите на проекта споделят, че били развълнувани преди всичко от перспективата чрез тази конструкция да представят Сингапур като „зелен” и „пешеходен” град.

При избирането му в съревнование с други 36 дизайнерски проекта градските власти решават, мостът да бъде изграден изцяло от неръждаема стомана. Това решение позволява тръбите, подпорите, и връзките да бъдат прецизно изработени, а многопрофилните свързващи елементи да изглеждат естествено, в органично единство с цялата конструкция. Всички детайли и общата спираловидна форма на моста го карат да прилича на ДНК молекула с подразбираното от тази визия логично внушение за „нов живот” и „издръжливост”.


(По материали от чуждия печат)


Няма коментари:

Публикуване на коментар