"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

сряда, 10 ноември 2010 г.

ПОРЕДНИЯТ ПОДНЕБЕСЕН АД ИЛИ КАК ДА СЕ БОРИМ С ИЗВЪНЗЕМНИТЕ (SKYLINE)



Не поглеждайте нагоре!
В зловещото начало на „Небесна линия” (Skyline) на пръв поглед сякаш са спазени основните принципи на sci-fi трилърите: странни светлини се появяват през нощта над Лос Анджелис (може би, за да се вижда по-добре студената синя светлина), а спящите до този момент мирно похъркващи американски граждани излизат привлечени от тях като пеперудки от петромаксов фенер и гинат на поразия. С други думи: поредната извънземна сила иска да погълне нашия свят и още в самото начало на лентата, се развихря яко, за да не остане и помен от човешката раса. „Светът вече не е същият! – както бе казала една наша разлигавена репортерка по повод един друг подобен, но пък съвсем реалистичен хепънинг, изненадал „експертите” от Пентагона и населението на Ню-Йорк посред бял ден. Но това е друга тема...

Да се върнем към фикцията. Нападението е жестоко и огромните чудовища не спират да убиват и засмукват гражданите с такава скорост, че ако не бъдат спрени, жертвите им ще са на привършване буквално след няколко минути. Нещастните хорица тичат насам-натам, приклякват, над тях хвърчат шрапнели, пипала, хеликоптери и изтребители се разбиват в опасна близост. С една дума: кошмар и гениални компютърни шашми. Няма нито една секунда, през която пришълците да не убиват някой или разрушават нещо по най-зрелищен начин. Ако в това се състои главното достойнство на филма, ОК, екипът си е свършил блестящо работата... Но, неее! Започват диалози. От скапани по-скапани. Уж да те въведат във фабулата, а ти просто се чувстваш преебан и искаш да напуснеш киносалона, но ти е жал за цената на вече платения билет. Драматични умения у Ерик Балфур и Доналд Фейсън? Хайде де! Просто е чудно защо бюджетните пари са изразходвани толкова неразумно. Явно големи  суми са заделяни само за визуални ефекти и технически джаджи, вместо за талантлив актьорски състав или свестен режисьор например.

Според американския критик Мак Роудън типичните герои от жанра са налице. Оформен е „класическият” и винаги победоносен при подобни нападения героичен екип. Странна на пръв поглед тайфа от побойници, учени и една гореща мацка готови на всичко, за да спрат завоевателите и да спасят човечеството от робство и неминуема гибел. Затова не е ли по-добре предварително да се наместим удобно на стола в очакване на ужасното клане. Кой ще оцелее ли? Я да не разваляме ефекта на „загадъчната” тайна, но предварително искаме да ви кажем, че ако сте дашна бяла курва, мускулест негър (пардон! ) – афроамериканец, мазен адвокат или лигльо, сори, вие сте обречен на особено болезнена смърт! В качеството на допълнителен саркастичен бонус Роудън разкрива и 5-те най-необходими универсални средства без които в случай на подобна високотехнологична извънземна атака, оцеляването ви би било невъзможно:

1- Вярно куче. То навреме ще надушва извънземните и ще ви спести куп неприятни изненади.

2- Нестандартно оръжие – прах против молци, пяна за бръснене или нещо друго, което в един момент ще се окаже смъртоносно за пришълците.

3- Правилно отношение към проблема и точно оценяване на ситуацията. Запомнете: песимистите и хленчещите идиоти умират първи!

4- Стари карти и чертежи на напуснати сгради (не подценявайте смърдящите канализационни шахти и тунели), които винаги се оказват под ръка и вършат чудесна работа.

5- Някой, когото да спасявате (невръстно дете, несръчна красавица). Най-добре и двете!

От наша страна ще добавим пропуснатата, но от първостепенна важност последна точка:

6- Да сте стопроцентов американец (може и евреин), най-добре и двете. Представителите на другите нации нямат нито интелекта, нито моралното право да се нагърбят с толкова отговорна задача.

Екипът, осъществил този геймърски шедьовър е воден от братята Строс, познати с вълнуващи и, пращящи от драматизъм заглавия като на Пришълецът срещу Хищника (Alien vs. Predator), няколко късометражни филма и този още топъл хит. Ще се насладите на актьорското „майсторство” освен на споменатите Ерик Балфур и Доналд Фейсън, също така и на останалите холивудски клишета като Скоти Томпсън, Давид Зайас, Британи Даниел, Кристъл Рийд, Нийл Хопкинс, Джей-Пол Бомер.

Премиерната дата 12 ноември 2010 година, определена от дистрибутора (Universal Studios) наближава. Приятно гледане!

Жоро Нончев

Няма коментари:

Публикуване на коментар