"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

четвъртък, 9 декември 2010 г.

ДЖОНИ ДЕП Е... "ТУРИСТЪТ"


„Всичко започна, след като той срещна една жена...”



Тази фраза е била, а и все още я бива за начална точка на доста текстове и филмови сценарии. В конкретния случай елегантна и красива жена манипулира случайно срещнат американски турист, въвличайки го умишлено в интригите на международния шпионаж и двубоя между нея - агентката на Интерпол и бившия и възлюблен.

"Туристът"


Трилърът е зареден с нужното количество избухлива смес от романтика и опасност, която на моменти може да конкурира динамита. Заминал за Европа с надеждата да излекува сломеното си сърце Франк (героят на Джони Деп) попада във флиртаджийските мрежи на Елиз (Анделина Джоли), която безспорно играе ролята на една необикновена жена, умишлено пресичаща не само неговия път, но и...  съдба. Неизбежният роман между тях се развива в Европа сред спиращите дъха на хиляди туристи забележителности и култови места на Париж и Венеция.

След противоречивите първоначални сведения и изключително проблематичния кастинг Том Круз неочаквано се отказва от главната роля. Известно време спрягат имената и на Чарлийз Терон, както и на новоизгрялата холивудска звезда Сам Уортингтън („Сблъсъкът на титаните”, „Аватар”). След доста перипетии, най-накрая режисьорът с трудното за произнасяне от американците име Флориан Хенкел фон Донерсмак се спира окончателно на Деп и Джоли, въпреки че Сам пасва идеално на ролята със своя лек чуждестранен акцент, неоспорим чар, популярност и изключителна работоспособност.

Може би ще ви се стори, че Джони Деп сякаш е „абониран” за всеки нов и интересен проект на Холивуд. Лично аз нямам нищо напротив. Все пак той е един от най-харизматичните и интересни съвременни актьори. С уникалното си присъствие пред камерата той е истински залог за успех и със сигурност ще напълни залите до пръсване. Тимъти Далтън – бивш Мистър 007 също участва в играта, макар и с второстепенна роля.

Джоли и Деп в характерна сцена от филма
Самата Джоли напоследък сякаш захвърля кожените си парцалки и се опитва упорито да излезе от схематичния имидж на познатата ни до болка, умело размахваща оръжия кучка, като показва предпочитания към по-дълбоки и драматични роли. Причина за това „изключение” – участието и отново в тази екшън-лента, каквато безспорно е „Туристът” – съзираме най-вече в примамливата възможност за партньорство с неподражаемия Джони. Анджелина неведнъж е демонстрирала афинитета си към желано сътрудничество с мъжките символи на Холивуд, като няма нищо напротив да ги използва в качеството им на ракета-носител към звездния небосклон на съвременното американско кино. И след този филм личната и колекция с „горещи сцени” ще се увеличи с още една, и безкрайните коментари ще са чудесна реклама. Лошо няма. Сексът „продава” най-добре и не само в града, но и на село. Тя много добре знае как стават нещата.

Май в Холивуд напоследък залагат само на изпитани вече проекти. В този аспект „Туристът” не прави изключение и представлява римейк на оригиналния френски трилър на Антони Зимър, използван за основа от сценаристите Джулиан Фелоуз, Кристофър МакКуари и Джефри Нахманов. За сведение на почитателите на жанра, премиерата, определена от дистрибутора Кълъмбия пикчърс, е на 10 декември 2010.

Жоро Нончев

Няма коментари:

Публикуване на коментар