"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

вторник, 3 декември 2013 г.

ПОДВОДЕН ТУРИЗЪМ



Подводният туризъм набира скорост в световен мащаб. Изпълнителният директор на Върджин Ричард Брансън, който имаше планове да изпрати първите туристи в космоса миналата пролет сега показва интерес към изучаването на океана в сътрудничество с режисьора на Титаник и Аватар Джеймс Камерън.

Сега няколко фирми се обединиха, за да осъществят извършването на подобни дейности. Като президента на компанията Тритон Патрик Лийхи, те са вече работят върху нова специална подводна техника. С новите устройства океанските туристи могат да се гмуркат надълбоко, чак до останките на Титаник или Бисмарк. Според Лийхи, хората вече получават шанса да достигнат практически до всяко кътче на океана, наслаждавайки се на красивите морски създания.

Още фирми, загрижени за собственото си развитие планират да изпратят туристи в най-дълбоката точка на океана – Марианската падина. Те твърдят, че техните подводници могат да издържат на огромни натоварвания и да достигат до дълбочина от 11 хиляди метра. В някои машини могат да се настанят до трима пътници, а в други – само един. Общото във всички мини-подводници е, че те са конструирани с огромни илюминатори от дебело стъкло и силни прожектори, помагащи на хората да се наслаждават на подводната красота.

На 06 юни, компанията Дийп Оушън Текнолоджи и хотел групата Риджууд Хотели, в присъствието на министъра на туризма, изкуството и културата на Малдивите, г-н Ахмед Абдул Гафур Адиб подписаха споразумение за покупка на първия в света подводен хотел, наречен Дискус (Water Discus Underwater Hotel).







Той е в близост до новия курорт Zen Resort, разположен на остров Куредхивару, атола Нууну. Комплексното проектиране на първата фаза започна веднага след подписването на договора. Изграждането на един подводен хотел на това място, несъмнено представлява идеална възможност за разширяване обхвата на туристическите услуги на острова и крачка напред към повишаването на нивото на курорта не само на местния пазар.

Нека да си припомним, че подводната дейност, ресторанти и спа центрове например, са били винаги изключително популярни сред туристите, посещаващи архипелага. Въз основа на статистическите данни, можем да предположим, че живота в едно такова „подводно царство” ще предизвика не по-малък интерес сред туристите.

Основният участник в проекта е полската компания Deep Ocean Technology, горда със своята кохорта учени от световна класа от Университета по технологии в Гданск.

Партньорите на Deep Ocean Technology ще бъдат ангажирани в разработването на островната част на Zen Resort. След приключването на работата по двете страни Water Discus Hotel несъмнено ще увеличи популярността си като един подводен обект, който ще може да се използва като хотел, ресторант, СПА център и дори... частна резиденция.

Намиращият се в в кристално чистите води в средата на океана,  уникален подводен хотелски комплекс ще се състои от апартаменти не само под водата, но и над нея. Първите, ще бъдат предназначени за тези гости, които желаят да изследват отблизо морския свят, да наблюдават тропическите риби и живи коралови рифове. А вторите ще им позволят да се насладят на невероятната гледка към околностите на Zen Resort.


 На покрива на хотела са предвидени ресторант, СПА център, басейн с морска вода, тропическа градина, както и хеликоптерна площадка. Долната „палуба”, която ще слиза до 30 метра под повърхността на морето ще има 21 шумоизолирани стаи, бар и център за гмуркане с херметическа изолация, който ще води леководолазите директно в океана. В центъра за гмуркане ще има, задължителната в такива случаи, камера за декомпресия – специално пространство, където ще може да се поддържа необходимото високо налягане.За своите дейности базата разполага с три подводници, предназначени за дълбоководно изследване, моторни лодки, водни ски, джетове, както и със специални подводни скутери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар