"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

четвъртък, 7 април 2011 г.

ВАШЕ ВИСОЧЕСТВО (YOUR HIGHNESS)


"Ваше височество"
Романтиката на рицарството олицетворяващо благородството, смелостта, борбата на доброто срещу злото, както и търсенето на смисъла на човешкия живот, символизиран от митичния Граал са органично вплетени и свързани в тъканта на огромно количество приказки, предания и легенди. Образът на принца, който извършва чутовни подвизи и, между другото, сразява невероятни чудовища и дракони, притесняващи прекрасни руси красавици се е превърнал в класика, а времето отдавна е доказало, че подобни сюжети никога няма да излязат от мода.

В Universal Pictures са наясно с тези особености на жанра и новият филм на Дейвид Гордън Грийн „Ваше височество” сякаш не прави изключение от общото правило. Спокойно можем да отбележим, че в него присъстват всички характерни компоненти. Все пак стилът, подбран от сценаристите Дани Макбрайд и Бен Бест в опита си да разкажат поредната рицарска сага в случая е определено пародиен, въпреки претенциите на режисьора, че се е опитал да създаде фантастична, чиста комедия с много реализъм в детайла на визуалните ефекти. Самата лента е на светлинни години далеч от непостижимия хумор и класа на Монти Пайтън или Черната усойница на Роуан Аткинсън, които истински ни забавляват и правят невероятни вариации на рицарска тема.

Филмът проследява историята на двама братя единият, от които води живот, изпълнен с опасности и героизъм, като с подвизите си печели сърцата на всички – Фабулос (ролята е изпълнявана от Джеймз Франко), докато другият живее в неговата сянка и го е ударил само на пиене, пушене на трева, партита и преследване на местните девици – Тадиъс (Дани Макбрайд). Но в един момент, когато злият магьосник отвлича годеницата на Фабулос Беладона (Зоуи Дешанел) кралят заповядва и на хайманата да се включи в спасителния отряд, рамо до рамо с брат си.

Двамата братя Фабулос (Джеймз Франко) и Тадиъс (Дани Макбрайд)

Така Тадиъс започва единственото до момента свое приключение, принуден за първи път през живота си да преброди далечни и опасни земи, за да освободи принцесата. Компания му прави загадъчната Изабел (Натали Портман) – жена-воин с опасна биография и твърде мъжествени маниери и умения. Създателите на филма не пропускат да изплакнат очите на зрителите с благата визия на перфектната фигура на 29-годишната холивудска звезда, елегантно поднесена  в натюр, която според нашето скромно мнение, е най-добре изглеждащата актриса на Холивуд за момента.Но като я гледа в тази роля човек неусетно се сеща за идеала на едно твърде популярно и вече не толкова тайно общество издигнало в култ образа на хермафродита, едновременно въплъщававащ в себе си и женското и мъжкото начало като висша форма на съвършенство, нежели за перфекционизма с който изигра ролята си в "Черен лебед", донесла и заслужен "Оскар". Триото естествено трябва да преодолее „нивата” на тази поредна компютърна игра, състояща се от от ужасни чудовища, предателски настроени крале и всевъзможни други препятствия, докато най-накрая успее да достигне до „черешката” –  страдащата от ухажванията на безскрупулния магьосник Беладона...

Натали Портман в ролята на жената-воин

Все пак, съдейки по излъчените до момента трейлъри, има някаква вероятност „Ваше височество” да се окаже една от най-добрите комедии за годината в стил Мел Брукс. Филмът е класифициран със знак R (sorry, kids!), което означава, че и хуморът би трябвало да е за възрастни, което все пак дава известна свобода на създателите му за по-пиперлии шеги и сцени. Но дали  ще бъде наистина смешно? Това ще разберем едва след 8 април 2011, денят на неговата премиера.

Петър Чернев


Няма коментари:

Публикуване на коментар