"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

неделя, 4 март 2012 г.

ЕДИ МЪРФИ В РОЛЯ НА БЪРБОРКО - "ХИЛЯДА ДУМИ"

Силно се надяваме се следващата комедия на Еди Мърфи да се окаже много по-смешна от "Кинти в небето" (Tower Heist.), където забавният и на моменти суховат хумор на филма, режисиран от Брет Ратнър, изглеждаше доста постничък на фона на внушителното количество обещания и изсипаните купища предварителни анонси. Сякаш "Хиляда думи" изглежда изцяло фокусиран върху добрия стар Мърфи, неговите невероятни комедийни възможности, плюс достоен сценарий, отразяващ неговия характер.

"Хиляда думи" поставя Мърфи отново под ръководството на режисьора Браян Робинс ("Норбит", "Дейв"). Този път историята проследява героя на Мърфи Джак Маккол, литературен агент, който би трябвало да знае някои неща за стойността на думите. Ако ли не, той изглежда е на път да ги научи в най-скоро време, когато намира живота си буквално вързан за вълшебното дърво Бодхи, израснало като по чудо в задния му двор. С всяка дума, която той казва, по едно листо пада от дървото. И за свой ужас, той съвсем скоро научава, че когато падне последният лист дървото ще умре, а заедно с него и той самият.

От видяното в трейлъра и рекламните клипове виждаме, че тази неприятност му се случва само защото някога е изрекъл лъжа пред неподходящ човек. Те ни дават и индикация за това какъв човек е бил Джак Маккол преди да разбере в един хубав момент, че животът му се оказва преплетен с този на дървото. Сюжет, напомнящ до голяма степен великолепния разказ на безсмъртния О'Хенри "Последният лист", но с малко по-различна интерпретация, адаптиран за нуждите на киното.

Възпроизвеждането говора на бързо приказващ човек не е съвсем непозната територия за Мърфи. Този вид хумор ни връща към дните на старите му ленти. Въпреки че тук изглежда много по-малко разводнен.

Особено е смешен, когато говори на жена си за къщата, в която живеят. Тя се опитва да го убеди, че трябва да се преместят, но изглежда, че той е не желае да положи усилия, за да постигне подобни промени в жизненото им статукво.


Предвид показаното в двата клипа и трейлъра, цялата история се върти около възможността героят на Мърфи да получи ценен, жизнен урок за стойността и смисъла на произнесените от него думи. Но на фона на този философски микс филмът изглежда като извинение за продължителността на мимиките в ролята на Мърфи, чрез които той се опитва да се каже неща, без да използва убийствените за героя му, в прекия смисъл, думи. Има и няколко добри попадения в актьорския състав като Алисън Джаней, Кларк Дюк, и Джак Макбрайър.

"Хиляда думи" ще има малко предимство пред "Приятели с деца" и с датата на премиерата си – 9 март, което би трябвало да даде на комедията една по-голяма част от баницата, разпределяна между конкуренцията в този сегмент.


Официален сайт 


Оригиналият постер на "Хиляда думи"


Няма коментари:

Публикуване на коментар