"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

понеделник, 16 май 2011 г.

КАРИБСКИ ПИРАТИ 4 – В НЕПОЗНАТИ ВОДИ

Черната брада

Премиерата на четвъртата част от сагата Карибски пирати е вече факт. Тя се състоя на 14, този месец в Кан и присъстващите щастливци, надянали вълшебните очила на носовете си, имаха удоволствието не само да я гледат в модерния напоследък 3D формат, но и да се срещнат на живо освен с режисьора Роб Маршал  и с някои от главните герои на новата лента. Както можеше да се очаква, интересът към "В непознати води" след старателно напомпваното напрежение от безброй пиарски акции, спекулации, кастинги и догадки, породени от сравнително дългото очакване, най-накрая успя да фокусира върху себе си вниманието на зрителите и на критиците, присъстващи на фестивала.


Новият сценарий на Тед Елиът и Тери Росио се придържа стриктно към действащата формула на романтично представените образи и задължителния за повечето съвременни филми фантастичен и магически елемент. Съвсем свободно той е развит на основата на романа On Stranger Tides от Тим Пауърс. Така цялата история се превръща в особен вид приказка, в която са включени емблематични исторически фигури на реално съществували пирати, измислени изцяло персонажи и още маса елементи от суеверията на моряшкия фолклор, древногръцките легенди и други предания. Този миш-маш е забъркан със свойствената за американските филмови гении небрежност към фактическия материал и елементарната логика, но тъй като в случая наистина става въпрос за приказка можем да кажем, че нещата са по-приемливи.

Джони Деп отново се впуска по опасните
 течения на сагата
Свързващо звено на целият този буламач отново е противоречивата личност на капитан Джак Спароу, а и цялата продукция, като по правило, разчита най-много на него. Симпатичният кривогледко на Джони Деп е безспорно добро попадение и представлява чудесно изваян кинематографичен характер. Според думите на екцентричния актьор пред група журналисти в Кан се оказва, че той черпел вдъхновение за ролята предимно от Марлон Брандо и... Бъкс Бъни.

Все пак образът на чаровния пиратски капитан е вече доста поизхабен и явно затова създателите на филма са побързали да включат и нови персонажи като Черната брада (Иън Макшейн) и загадъчната пиратка Анджелика (Пенелопе Круз) с които го свързват любопитни моменти от миналото, както и една истинска русалка в лицето на красавицата Сирена (Астрид Берже-Фризби). Старите муцуни в лицето на отмъстителния капитан Барбоса и Йосами Гибс също са намерили място в последната продукция на Джери Брукхаймер. Цялата разнородна компания е устремена към новата си фантастична цел – откриването на Фонтана на живота – митичния извор на вечната младост.

Джак и Анджелика по следите на приключението
Още в началото на зрителите е подхвърлена основната интрига чрез появата на капитан Барбоса (Джофри Ръш) - нает от английския крал - да открие споменатият по-горе водоизточник, който с уникалните си свойства би могъл завинаги да лиши от работа лакомите пластични хирурзи. Самият търсач не проявява никакъв интерес към обекта на търсенето, защото негова основна цел си остава възвръщането на скандалния пиратски кораб (Перлата), попаднал в ръцете на Черната брада. Учудващо е, че зловещият образ на легендарния пират е изграден толкова плоско. Въпреки богатия исторически материал и бекграунд на реално съществувалия морски разбойник изглежда сякаш ролята не дава големи възможности на Иън Макшейн за някаква що-годе добра изява освен дежурното демонизиране на героя и несръчните намъквания във флирта между Джак и Анджелика, където последната се явява негова дъщеря?!.

За сведение на феновете трябва да добавим, че тук отсъстват Уил Търнър и Елизабет Суон – героите на Орландо Блум и Кийра Найтли от предишните части на сагата. Уил е заменен от Филип – мисионер, пленен от Черната брада (в ролята имаме свежо попълнение в лицето на Сам Маклафлин), който иска да използва Сирена в своите планове да постигне вечен живот. И за разлика от изградените схващания в съвременната попкултура за русалките като добронамерени създания, базирани на филми като Малката русалка и Плясък, тук по-скоро имаме едно приближаване към древния мит за коварните морски красавици, съблазняващи и завличащи моряците в морските бездни. Това не е просто невинно момиченце с люспеста опашка, а странна смесица между животно, риба и жена!
Русалката и мисионерът - интригата на новата сюжетна линия

Общо взето – нищо ново под слънцето! Остава да добавим удоволствието от модерния 3D формат, но той, както и перфектната компютърна обработка и ефекти, в никакъв случай не могат да компенсират слабия сюжет с предварително предсказан край. Да не споменаваме и неприятния факт, че по-голямата част от кадрите, именно заради новия формат, са ненужно потъмнени от задължителните 3D очила и това дразнещо си личи, особено в нощните сцени. Дори самият Джак Спароу сякаш изглежда леко поизморен от многобройните бягства и приключения и може би вече му е време да излезе в пенсия. Вероятно и затова лентата е с по-къс метраж от останалите части на сагата.


Но да не избързваме с оценките на този безспорно интригуващ всички възрасти филм с  очевидна световна популярност. Нека бъдем по-снизходителни и да не забравяме, че става въпрос предимно за забавление. Да се надяваме, че и новите приключения на Джак Спароу няма да ни оставят да скучаем и да съжаляваме за закупените скъпи билети. Отговорът ще дойде след 20.05.2011, когато филмът ще започне очакваното си турне по световните кинотеатри. За наша радост няма да пропусне и България. Почти не остана време!

Жоро Нончев






Оригиналните постери на продукцията:











Няма коментари:

Публикуване на коментар