"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

петък, 27 май 2011 г.

ДЪРВОТО НА ЖИВОТА (THE TREE OF LIFE)




Днес, на 27 май 2011 се очаква световната премиера на шестата професионална изява на Терънс Малик, ухажван от медиите режисьор на класически филми като Лошите земи, Райските дни и Тънка червена линия. Верен на себе си и собственото си светоусещане в Дървото на живота той разказва историята на едно обикновено американско семейство от Средния запад.

Оригиналният плакат на 
Дървото на живота


Импресионистичната лента проследява живота на най-възрастния син Джак (Шон Пен) от пълното с илюзии и мечти детство до зрелите му години в едно непознато за него общество – това на модерния съвременен свят. Новата среда генерира множество въпроси, на които той се опитва да намери отговори. В един момент се оказва, че най-сериозните от тях са тези, които са свързани със смисъла на живота, неизбежно поставящи под въпрос съществуването на вярата. Въображението на режисьора ни води през сблъсъци с бруталната природа до елегантните духовни форми не на само на собствения ни жизнен път като индивиди и семейства, но и на живота въобще. 
Филмът определено е философски, наситен с идилични преживявания и моменти подобни на тези, които повечето от нас са скътали в съзнанието си за цял живот. Освен носталгията по отминалото детство филмът разкрива и характерните за времето семейни отношения. Типичната патриархалност, която звучи доста архаично в наши дни, е изведена на преден план. Съответно и доминиращата роля на бащата (Брад Пит) е силно акцентирана. Чувството за неудовлетвореност и неопределена вина кара героя на Шон Пен перманентно да се чувства несигурен като изгубена душа в многообразието съвременния свят, търсещ непрестанно помирение с баща си както и отговорите на зададените от самия него философски въпроси...


Джак (Шон Пен)
Не можем да отминем безстрастно и факта, че след приключването на фестивала в Кан именно този филм отнесе вкъщи Златна палма, присъдена му от журито в нощта на изненадите, оглавявано не от кой да е, а от самия Робърт де Ниро. Но дори това да не се беше случило филмът на Малик с участието на звезди като Брад Пит и Шон Пен съвсем естествено провокира любопитството на зрителя подобно на  необичайния мозаечен плакат, интерпретиращ разнообразни фрагменти от живота на героите включващи даже и един истински... динозавър, въпреки че явно става въпрос за история доста по-различна от Джурасик парк. Несъмнено интересът към Дървото на живота бе допълнително засилен и от оскъдните сведения и новини, съпътстващи създаването му в една среда на изкуствено предизвикана „секретност”. Дано да си е заслужавало!

Петър Чернев

Няма коментари:

Публикуване на коментар