"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

понеделник, 23 април 2012 г.

12-ТЕ ОСНОВНИ ГРЕШКИ В ИНТЕРИОРНИЯ ДИЗАЙН




12. Създаване на безпорядък и дезорганизация


Някои хора правят една от най-големите интериорни грешки в дизайна, когато при оформлението на вътрешното обзавеждане, буквално задръстват дома си с прекалено много аксесоари и компоненти. Нежеланото „задръстване” може не само да стесни помещението, но дори и да прибави известно неприятно напрежение, ако не бъде избегнато. Премахването на излишното и безполезното безспорно ще ви осигури повече пространство за живеене. Купувайте единствено тези неща, които не само харесвате, но и сте абсолютно сигурни, че са наистина от съществено значение за интериора на стаята.



11. Поставяне на произведенията на изобразителното
изкуство на неправилна височина


Друг „капан”, който често се наблюдава в домашния интериор е окачването на картините на неправилна височина – или твърде ниска, или твърде висока. Подборът на елегантни произведения на визуалните изкуства, с който да допълните стила на помещението и повърхността с правилната си пропорция е от решаващо значение за форматирането на външния вид на стените. Той със сигурност ще придаде естетически и приятен външен вид на помещението. Картините трябва да бъдат, в повечето случаи, на височината на погледа ви. Не забравяйте, че те трябва да се впишат във формата на цялата стена дори когато са групирани в обща композиция. 



10. Избирането и закупуването на боя преди дефинирането
 на тъканите и мебелите


Цветовете си остават едни от най-важните решения в процеса на проектиране. Не прибързвайте. Боядисването ще ви отнеме не само най-много време, но също така ще остане и най-продължителното от всички ваши решения. Масата или леглото могат лесно да бъдат преместени, но с боята нещата са... различни. Не забравяйте, че когато избирате мебелите и останалите аксесоари за стаята трябва да вземете парчета плат от тях (мостри) и спрямо тях да изберете подходящата по цвят и нюанс боя. Никога не правете обратно.






9. Лошо осветление


Всеки проект може да изглежда добре в тъмното, но какво ще се случи, когато включите светлините? Като проектирате, не забравяйте тази важна характеристика на помещението. Иначе сами ще се убедите в нейната изключителна роля и защо дизайнерите казват, че светлината „прави” или „разваля” проекта. Осветлението е емоцията на стаята. Светлината в нея не е нужно да бъде прекалено ярка, но недостатъчното осветление би предизвикало мрачни усещания. Добрата новина е, че сега има огромно разнообразие на осветителни тела, от които да избирате. Не се страхувайте от малко повече експерименти.

Задължително е достатъчното добро осветление в различните по предназначение зони, съобразено дейностите, извършвани в тях. Например, когато четем или режем на кухненския плот, ще ние необходима повече светлина, отколкото в зоната предназначена за гледане на телевизия, където тя ще трябва да е приглушена и мека.



 8. Съчетаването на цветовете


Цветът на стаята не е само изразен от боята на стените. Сенките и нюансите на мебелите също оказват огромно влияние на настроението. Бедете сигурни, че няма да прекалите с производните на червеното, ако искате „червена” стая. Прибавете контрасти и допълнения към цветовата си схема и няма да съжалявате. Повечето фирми ще ви покажат каталози с проби-мостри, чрез които бихте могли да подберете успешно цветовете и съчетанията им за вашето помещение. Имайте предвид, че осветлението ще променя в определени граници избрания от вас цвят.





7. Претрупване на пространството с мебели


Казват, че спалнята отразява състоянието на мисленето ви. Ако тя е претрупана с масички за кафе, възглавнички, столчета за крака, кошчета за хартия и т.н. това води съзнанието до тотално объркване. Оставете достатъчно свободно пространство за преминаване. Не се поддавайте на изкушението да запълните всяко празно място. Оставете помещението да диша. Така ще бъде по-лесно и за вас да се отпуснете и почувствате комфортно. 





6. Да поръчате мебелите преди предварително
 да сте измерили цялото помещение


Огромните мебели си вземат своето при подреждането им в стаите. Помещението може да изглежда тясно и съсипано, подобно на склад, ако не се обърне внимание на това. Няма нищо лошо да използвате масивна гарнитура, ако пространството го позволява, но по-малките обеми ще отворят стаята и ще ви дадат приятно усещане за простор.

Предупреждение: бъдете сигурни, че мебелите ще могат да преминат през всички врати, докато стигнат до предвиденото местоположение. А дали ще могат да бъдат транспортирани с асансьора? 



5. Когато не се обръща внимание на акустиката


Както и да аранжирате стаята, акустиката има голямо значение и води до някои трудни решения. Това естествено важи с особена сила за зоните и помещенията за отдих и забавление. Нищо не е по-важно от звука, когато гледате филм или се наслаждавате на музика. Затова не използвайте твърди покрития за стените и пода в тези зони, защото звукът ще се отразява и вибрира доста неприятно. Покрийте ги по възможност с меки материи като мокети, килими, текстилни тапети и т.н. Керамичните подове могат да изглеждат чудесно в гостната, но ги покрийте с няколко килима, за да отстраните част от неприятния шум, ако смятате да гледате телевизия и домашно кино. Ще се учудите, когато усетите разликата. Не забравяйте да определете предварително мястото на екрана и озвучителните тела в помещението. Скрийте акустичните кабели, по възможност, под мазилката на стените.


 4. Да не обърнете внимание на природата


Един от чудесните начини да направите добър дизайн е да включите няколко растения тук-там в помещението. Това създава „натурална” обстановка и с точните растения ще постигнете освежаващи ефекти, както и естествено ароматизиране на въздуха. Не пренебрегвайте „петте чувства” при вземането на интериорните си решения.





3. Да не си оставите достатъчно време за вътрешното
 оформление


Това не е състезание, за да бързате към финиша. Ефектният интериорен дизайн изисква необходимото време за планиране и организация. Ако прескочите някои стъпки може да вземете решения, които ще имат неприятни последствия. Затова бъдете внимателни!















2. Поставяне на фотографиите много високо на
 стените.


Къде ще поставите фотографии или постери зависи напълно от вас. За всеки е различно. Помислете колко трябва да са високи хората, които ще ги съзерцават. Ако са много ниски гостите ви ще си отидат с болки в гърба, а ако са много нависоко те дори няма да се опитат да ги разгледат. Също така, подобно на картините фотографиите влияят на форматирането на цялата стена, като я карат да изглежда по-ниска или по-висока.






1. Липсата на огледала.


Огледалата по принцип са били винаги подценяване от повечето хора. Но използването им ще увеличава чувството ни за по-голямо пространство. Липсата на огледала и прозорци придава усещане за кутия на цялото помещение. Не се колебайте да поставите едно или две декоративни огледала на стените. Бъдете креативни. Можете да намерите много различни по форма и размери огледала в магазините. Те не само ще направят стаята ви да изглежда по-голяма, но и ще добавят повече светлина.





Главната цел на успешния интериорен дизайн е да създаде по-функционелен и естетически привлекателен вид на вашия дом. Споменатите тук точки са обикновено най-популярните грешки, допускани от повечето хора, които сами се захващат с домашния си интериор. Използвайки помощта на професионалист вие също може да избегнете със сигурност и други подобни грешки. (DESIGN'SMAG)

Няма коментари:

Публикуване на коментар