"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

четвъртък, 14 април 2011 г.

КОГАТО ДИЗАЙНЪТ ИЗПРЕВАРИ ВРЕМЕТО...

Определят концептуалните дизайнери като виртуални футуристи. Техните произведения може да не са все още на пазара, но са вдъхновяващи със смелата си концепция и нестандартни идеи. Понякога те дори могат да бъдат и непрактични, но си струва да се сподели идеята най-малкото, за да се види как ще реагират хората. Точната реакция може да допълни и да внесе нови практични промени в дизайна, докато най-накрая се роди нещо наистина полезно и красиво.

Нещата, които ще представим на вашето внимание тук са чисто концептуални. Те не се произвеждат и не могат да се купят отникъде. Някои от тях, представени от големи компании, може би са доста близко до производствения цикъл, но за другите не се знае дали въобще ще стигнат до него. Затова погледнете на експонатите като на предмети от бъдещето, като не забравяте, че един ден и те биха могли да се превърнат в реалност.


ON AIR е футуристичен ръчен часовник, чийто перфектен минималистичен дизайн е дело на турският дизайнер Искендер Асаналиев. Голямата стрелка сочи позицията на часовете, докато малката указва на минутите чрез дигиталните си цифри. Така на LED дисплея са показани цифрите на минутите, а самата позиция сочи съответния час. Самият LED дисплей функционира като светещ и настройващ бутон. Ако го натиснете веднъж светва, а ако натиснете в центъра и задържите 5 секунди започва да мига и вие можете да настроите времето като за целта натискате горния и долния край на дисплея (за часовете) и левия и десния (за минутите).








ИДЕЯ ЗА iChat

За този концептуален дизайн можем да кажем, че е вдъхновен от линиите и заоблянията на Macbook Air в комбинация с външния вид на iPod Touch. Рудолфо Десмер е авторът на тази интересна концепция за модел на iPhone, която е доста по-забележителна с опциите си, отколкото с външния си вид. Предната камера ще позволява видеоконферентна връзка на iPhone – нещо, което вълнува блогосферата отдавна защото се очаква да съществува като опция в новата продукция на iPhone.





КАНАПЕ-ОБЛАК

Кой не би искал дори за момент да се отпусне в канапето-облак на китайския дизайнер Д. К. Уей. Елегантната концепция ви дава илюзията, че се носите на свой собствен облак, изолирани напълно от света около вас. Магнитната сила, генерирана в основата, би трябвало да поддържа канапето в стабилна позиция. Самата конструкция е необичайна, стилна и максимално опростена. За изливане на формата е използван плексиглас.





ЛЕТЯЩ РЕАКТИВЕН МОТОЦИКЛЕТ

Изглежда, че сякаш ще се сбъднат футуристичните мечти на множество байкъри.Този jetbike е научно фантастична концепция, създадена от японския дизайнер Норио Фуджикава и представлява съвсем ново ниво в неговото творчество. Не забравяйте да проверите за допълнителен визуален материал тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар