"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

петък, 22 юли 2011 г.

НАМЕРЕН Е ПОРЕДНИЯТ ИЗГУБЕН „МИКЕЛАНДЖЕЛО”


Намереният шедьовър
Изгубена картина на флорентинския ренесансов исполин Микеланджело висяла дълги години на една от стените в резиденцията Кампиън Хол на Оксфордския университет в Англия в продължение на години без никой да не разпознае гениалният стил на маестрото. На нея е изобразено разпятието на Христос и до този момент всички били единодушни, че образите на двата ангела, Сейнт Джон, Мадоната и Спасителя са създадени от четката на Марчело Венусти. Ценното платно е било купено от аукцион на Сотбис през далечната 1930 година от управата на Кампиън Хол.





По думите на италианския експерт Антонио Форчелино, само модерната инфрачервена технология най-накрая успяла да разкрие истинският създател на въпросния шедьовър. На секундата платното било свалено внимателно от стената, намираща се в сграда, собственост на Йезуитската академична общност и изпратена на отговорно пазене в музея Ашмолиън

„Развълнуван и загрижен” – отговаря отец Брендън Калахан на въпроса как се чувства в момента. – „Това е прекрасна творба, но твърде ценна за да продължи да виси на обичайното си място”.

Картината придобила световна известност под името Разпятието на Христос с Мадоната, Сейнт Джон и двата скърбящи ангела, според него, наистина би могла да бъде на именития флорентинец.

„Нейната стойност в последните три години, откогато аз съм начело на общността е скочила десет пъти, дори да не е рисувана от Микеланджело. Но не се съмнявам, че специалистите по история на изкуството ще поспорят доста „за” и „про”.

А в книгата си „Изгубените творби на Микеланджело” експертът Форчелино е написал: „Никой освен Микеланджело не би могъл да създаде този шедьовър.

(по материали на ВВС)

Няма коментари:

Публикуване на коментар