"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

неделя, 4 март 2012 г.

3-МАРТ - СИМВОЛ НА ДУХОВНОТО И НАЦИОНАЛНО ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ

България
(худ. Н. Павлович)
Известни са тезите на Пламен Цветков за, според него, унизителния Сан Стефански договор, че това е просто един мирен договор между победила и победена, загниваща империя. Този историк омаловажава историческия факт, макар че за много детайли е прав - солдатите, доскорошни крепостни селяни наистина били смаяни от благосъстоянието на българите. 

Но също така е вярно, че без 3 март, този символ на духовното и национално Освобождение нямаше и не можеше да има нито 3-то Българско Царство, нито съвременна национална българска държава, нито българска национална култура, нито славни български военни победи и, за жалост, политически фиаско, нито превратности, възходи и падения, нито Съединение, нито ЕС! 

Нямаше да има история на България, ако не беше се случила, в крайна сметка Руско-турската война, нямаше да ни има или в най-добрия случай, щяхме да сме като кюрдите - народ без родина! 

Нашите възрожденци, нашите политици и държавници след Освобождението имаха във висша степен моралното право да изберат 3 март за националния празник на България.  

Да, знаем за болезнената русофобия на Захари Стоянов и Стефан Стамболов, навярно и те са имали своите основания. Русия провежда и някои вредни за България политики непосредствено след Освобождението. 

Известна е съпротивата на Русия по повод на Съединението. След това обаче веднага го признава, както през 1908 г признава обявяването на Царство България

Историческите факти обаче, са неотменими. Царска Русия на Николай Втори, царят Освободител на руския народ от крепостничеството, оправда прозвището си и с освобождаването на българския народ! 

За многая лета!


Димитър Хаджидимитров


Виж и: http://aszpecti.blogspot.com/2011/03/blog-post.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар