"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

неделя, 25 март 2012 г.

ШВЕЦИЯ Е НА ПЪТ ДА ОТКАЖЕ БАНКНОТИТЕ

Швеция може би ще бъде първата страна, която ще премине само на безкасови плащания, тъй като дори и църквите там вземат даренията си чрез електронни карти 
Нацията въвежда първа банкнотите през далечната 1661
Банкнотите и монетите участват вече само в 3% от икономиката на страната
Обирите на банки намаляха драстично, но киберпрестъпността е във възход  



Бьорн Улвеус
– Вече няма нужда от банкноти –  казва звездата от ABBA Бьорн Улвеус, който подкрепя проекта на Швеция към безкасово общество, след като синът му бил ограбен три пъти. – Швеция е първата европейска страна, която въвежда банкнотите в 1661. Сега тя ще отиде още по-далеч, като ги премахне. Аз не виждам защо трябва да се отпечатват банкноти всъщност.

Бьорн Улвеус, бивш член на вокалната поп група ABBA от 70-те е застъпник за един нов свят, без кеш.

Контурите на това общество започват да се оформят в тази високотехнологична нация и това все повече „пречи” на тези, които предпочитат монети и сметки пред цифровото заплащане.

В повечето шведски градове и автобуси на градския транспорт не се приемат пари в брой – билетите са предплатени или закупени със SMS.

Малък, но все по-нарастващ е броят на фирми, които приемат само карти. Някои банкови офиси, които получават своите преводи предимно с електронни транзакции вече са спрели да работят с пари в брой.

– Има градове, където изобщо не е възможно вече да се влезе в банка и да се изтеглят пари – оплаква Курт Першон, председател на Националната организация на пенсионерите в Швеция.

Той казва, че това е проблем най-вече за възрастните хора в селските райони, които нямат кредитни карти или не знаят как да ги използват, за да теглят парите си в брой.


Викарият Йохан Турберг пред църковния банкомат
Спадът на паричните средства се забелязва дори в... молитвените храмове. В църквата, носеща името на Карл Густав в Карлшам, Южна Швеция викарий Йохан Турберг бе принуден да инсталира наскоро четец на карти, за да улесни вярващите, желаещи да направят дарения.

„Хората идват при мен по няколко пъти и казват, че не разполагат с достатъчно средства, но все пак искат да дарят пари” – споделя Турберг.

Прогресът в действие: викарият Йохан Турберг стои до машина за кредитни карти в църквата, за да могат вярващите да дарят средства, без да им се налага да носят пари в брой.

Банкнотите и монетите представляват само три на сто от икономиката на Швеция, в сравнение със средно по девет на сто в еврозоната, и седем на сто в САЩ, според Банката за международни разплащания.

Три процента е все още твърде много, ако питате Улвеус. Безкасовото общество може да изглежда като доста странна цел за човек, който е направил цяло състояние чрез „Пари, пари, пари”, както и останалите хитове на ABBA, но за Улвеус това вече е въпрос на сигурност.

След като синът му бил ограбен за трети път, той започва да се застъпва по-бърз преход към изцяло цифрова икономика само и само, за да стане живота на крадците по-труден.

– Какво ще крадат, ако няма пари? –  задава логичния си въпрос 66-годишният Улвеус.

Асоциацията на шведските банкери допълва, че свиването на кешовата икономика вече оказва своето влияние върху статистиката на престъпността.

Край на печатането на банкноти? Сега кроните и монетите участват в само 3 процента от икономиката.

Броят на банковите обири в Швеция падна от 110 през 2008 до 16 през 2011 г. Това е най-ниското ниво, откакто е започната тази статистика преди 30 години. Тя показва, че нападенията на банковите транспорти също бележи спад.

„Разпространението на електронните транзакции и цифровизацията помагат да се обясни защо Швеция има по-малък проблем с корупцията от страни с по-силна култура, но боравещи с повече пари в брой, като Италия или Гърция” – казва професорът по икономика Фридрих Шнайдер от университета „Йоханес Кеплер” в Австрия.

„Ако хората използват повече е-карти, те  много по-малко ще участват в дейностите на сенчестия бизнес” – добавя експертът по нелегални икономики.

Обратната страна е рискът от престъпленията в киберпространството. Според Шведския национален съвет за превенция на престъпността, броят на компютъризираните случаи на измама, включително източване на кредитни карти, са нараснали на близо 20,000 (2011) спрямо скромните 3304 (през 2000 година).

Не е изненада, че Швеция и другите скандинавски страни са в челните редици на това развитие, като се има предвид техният акцент върху технологиите и иновациите.

За втора поредна година, Швеция се класира на първо място в Глобалния доклад за информационните технологии, публикуван на Световния икономически форум през януари.

Организацията за икономическо разследване също поставя Швеция на върха на най-новият си цифров ранкинг и класация в икономиката от 2010 година.

И в двете класации се измерват показатели, уточняващи колко далеч са достигнали страните в интегрирането на информационните и комуникационни технологии в собствените си икономики.

(Дейли мейл)

Няма коментари:

Публикуване на коментар