"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

понеделник, 11 октомври 2010 г.

НОВИЯТ СТАР ВАН ГОГ

През 1995-та е сертифицирана последната картина, за която се смята официално, че е излязла изпод четката на маестрото. Години след това в арт-пространството не се появяват никакви „нови” произведения на емблематичния постимпресионист Винсент ван Гог (1853-1890). Но сравнително наскоро, при направеното от експерти обстойно проучване по покана на едноименния музей, бе установено „без никакво съмнение”, че една стара и известна на специалистите картина, датирана към 1886, с оригиналното заглавие Le Blute (Вятърна мелница)  е автентична работа на световноизвестния холандец.
Le Blute - 1886
„Картината е малко нетипична за Ван Гог, поради необичайното присъствие на много хора в композицията, но важната роля на вятърната мелница несъмнена” –  коментира Ралф Кьонинг, директор на музея „Фондатие”.
Историята, приличаща по същество на популярен филмов сценарий, е следната. Холандецът Дирк Ханема, основател на малкия музей „Фондатие”, намиращ се в нидерландския град Цволе, е купил картината в Париж за смешната сума от 6500 франка. Въпреки че е имал богат опит на колекционер Ханема е известен в артистичните среди преди всичко с пасива на една стара своя „грешка”, когато през 1975 прибързано приписва авторството на няколко проблемни картини на един друг холандски, бароков художник – Йоханес Вермеер. Затова по-късно на неговите теории за възможността ван Гог да е автор на въпросното платно е погледнато повърхностно и те са били отхвърлени с насмешка.
Дискредитираният куратор умира през 1984 и спорната „Вятърна мелница” се загубва в хранилището на музея, за да се появи пак през 2007 година. И така, цели 35 години след момента на щастливата покупка Ханема е реабилитиран, а самото платно вече струва милиони.
От момента на публикуването през 1970 г. на официалния каталог на художника, съдържащ известните до този момент оригинални творби на  ван Гог само пет картини, утвърдени от експертите са били добавени към останалите близо 900 произведения.

„Аспекти” (по материали от чуждия печат)

Няма коментари:

Публикуване на коментар