"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

четвъртък, 14 октомври 2010 г.

ВНИМАНИЕ „ЧЕРВЕНО”!


RED (Retired - Extremely - Dangerous) излиза за първи път на екраните на световните кинотеатри

Очакваната премиера на новия филм на режисьора Робърт Шментке и продуцентите Лоренцо ди Бонавентура и Марк Варадян е утре - 15 октомври 2010. Ако си мислите, че това ще бъде поредната боза за супер-агентите на ЦРУ, които за кой ли път ще спасяват света, има нещо вярно, но не напълно. Въпреки участието на Брус Уилис филмът не е само типичния, героизиращ американските тайни служби поръчков екшън. Досетихте се нали? Участието на Морган Фрийман, Джон Малкович и Хелън Мирен би трябвало да са гаранция за нещо повече.

Оригинален постер



А и RED не означава само червено. Наистина  ингригите, стрелбата и убийствата са като верижна реакция, червен е и цвета на кръвта, която се лее щедро, „по холивудски” от екрана, но въпросната абревиатура крие съвсем различен смисъл. Преводът и на български -  БСП (Бесни Страшни Пенсии), можем да определим като шеговита закачка, като една комична препратка към нашето политическо пространство, където фарсът и гротеската също вървят ръка за ръка. Настойчиво се задава един въпрос, който на фона на последните пенсионерски проблеми и неволи, неизменно присъстващи във всички новинарски емисии звучи доста съвременно:
Трябва ли навършилите пенсионна възраст добри професионалисти да бъдат забравени от обществото? (А в конкретния сценарий и унищожени физически.)
При гледането на филма ставаме свидетели как горният, напоследък доста актуален, обществен въпрос е „вграден” в основата на един вече определено „брадат” и отдавна преексплоатиран сюжет.  По-възрастните от вас сигурно си спомнят очарователната, макар и „бюджетна”, съветска лента „Старци-разбойници” с участието на незабравимия Юрий Никулин в ролята на пенсиониран милиционер (тогава там нямаше полицаи). Ех, и Москва не беше, а и не стана Лос Анджелес!



Сценарият на RED е създаден от Ерих и Джон Хобер на базата на популярните комикси на Уорън Елис и Къли Хамър. Интригата е максимално опростена: след излизането си в пенсия бившите топ-агенти на ЦРУ Франк (Брус Уилис), Джо (Морган Фрииймън), Марвин (Джон Малкович) и Виктория (Хелън Мирен) стават мишена за наследниците си заради тайните, на които някога са станали свидетели. (Да сте чували за пенсионирано ченге, което си стои тихо и мирно?) Това естествено ги кара да се съюзят помежду си и да използват натрупаните, по време на кариерата, опит и знания. След шеметни каскади, взривове и фантастично точни стрелби те неутрализират преследващите ги килъри, превземат главната квартира на ЦРУ, за да разкрият (явно не може без старите клишета) бла-бла-бла... най-големия вътрешен заговор срещу американското правителство до този момент...
Хелън Мирън и Джон Малкович в сцена
 от филма
Всичко това щеше отново да е до болка скучно, ако участието на плеядата холивудски звезди не го превръща в експлозивна комедия напомняща донякъде стила на Монти Пайтън. Главна „вина” за това общо взето нестандартно за купищата екшъни впечатление носят  вездесъщият Джон Малкович и Хелън Мирен. Шаржът, самоиронията, които присъстват почти на всяка реплика доста разчупват скованите рамки на холивудската догматика, а хиперболизираните геройства на бившите агенти, „свръхчовешката” им издръжливост и фантастични умения ни карат да се замислим дали тези, които искат да се увеличи прага на пенсионната възраст всъщност не са... прави.


Петер Шварцен

Няма коментари:

Публикуване на коментар