"Маймуната не се интересува от Браунови частици, златни звезди, олимпийски медали или докторати по философия. За човека тези неща са по-ценни от цял един кораб, натоварен с банани. Това ни прави доста тъпи по маймунските стандарти."

Чарлз Уайтхед

неделя, 1 април 2012 г.

"КЕЯТ С ВЕРИГИТЕ В БРАЙТЪН" - УИЛЯМ ТЪРНЪР


Градски пейзаж от английския морски курорт Брайтън, рисувана от Джоузеф Малорд Уилям Търнър (1775 – 1851), който не се е появявал пред публика години, намери своето достойно място си в градския Кралски павилион благодарение на Фонда за изкуствата.

Джени Лунд, куратор на Кралският павилион и Музеите за изящно изкуство споделя: „Акварелът, изобразяващ Кеят с веригите в Брайтън ще остане уникална придобивка към местната колекция”

Д. М.У. Търнър "Павилионът с веригите в Брайтън"
Рисуваната около 1824-5 година картина е единственото произведение на Търнър, принадлежащо на галерията, известна под името Кралския павилион. Изобразявайки Брайтън откъм морето, Кеят с веригите – тогава новопостроен – е разположен вдясно на картината, докато самият Павилион заема централното място в композицията.
Съветник Джефри Боудън добавя, че картината, рисувана от великия английски художник е пресъздала характеристиките на Брайтън в тази единствена, детайлна сцена.



„Тя е определящо изображение на Брайтън от 1800 година и ще продължи да вълнува както съвременните жители на Брайтън, така и посетителите на страната много повече, отколкото ако изчезне в някоя частна колекция.”

Кралският павилион и Службата по управление на музеите участваха успешно на аукциона на Кристис в Ню Йорк. Картината е била закупена срещу сумата от 352 500 долара с помощта на Фонда за изкуство, Лотарийният фонд по наследствата, Кралският павилион и Фондацията на музеите.

„Кеят с веригите” ще бъде изложен в Кралският павилион веднага след като пристигне в града и ще бъде една от забележителностите през следващата година и в Двореца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар